Handleiding

Zoeken en uitgebreid zoeken

Hou er rekening mee dat voorlopig slechts een heel klein deel van de akten en de bevolkingsregisters aan de hand van zoektermen doorzoekbaar is. De achterliggende databank moet immers nog aangevuld worden. Een betere optie is om te "bladeren" in de indexen (zie verder).

In het zoekscherm linksboven kan je een zoekterm invullen. Klik daarna op het vergrootglas. Een zoekterm kan een naam, een voornaam of een jaartal zijn. Je kunt ook een deel van een zoekterm invoeren door het gebruik van een asterisk (*) bij het begin en/of het einde van de zoekterm.

Uitgebreid zoeken biedt meerdere zoekvelden. Je kan gericht zoeken op naam en/of voornaam en aangeven of je enkel in de geboorte- of huwelijksakten wilt zoeken.  Je kunt ook een tweede familienaam bv. van de moeder of van de bruid of één van de ouders van het bruidspaar ingeven. Ook een jaartal of een exacte datum kan worden ingegeven.

Bladeren

Genealogie Schilde biedt de mogelijkheid om in de gedigitaliseerde akten van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters te bladeren. Uiterst links vind je de mappen 'Burgerlijke Stand' en 'Bevolking'. Door op het kruisje links daarvan te klikken, open je deze map en kan je zo steeds verder doorklikken tot op het niveau van de beelden. De meeste registers bevatten een eigen naamindex (in een afzonderlijk mapje) zodat je via deze index ook kunt zoeken op een naam. De beelden met de akten zitten doorgaans in het mapje 'akten' of 'boek'. De namen van de beelden verwijzen naar het nummer van de eerste akte op het beeld of het folionummer van het bevolkingsregister.

Raadplegen

Links in de viewer bevindt zich een schuifbalk om in of uit te zomen. Onder de schuifbalk heb je nog twee knoppen, namelijk de  knop om zelf een printzone te selecteren (meer daarover bij 'Afdrukken') en de knop om het beeld op 100% te krijgen. Rechtsboven de viewer vind je de icoontjes 'Toevoegen aan dossier' en 'printen' (zie verder).

Afdrukken

Druk op de knop 'Kies printzone' onder de schuifbalk links in de viewer. Er verschijnt een kader met rode stippellijnen. Dit kader moet je verschuiven naar het vervolg van de akte. De grote van dit kader moet je horizontaal en verticaal uittrekken totdat je de volledige printzone hebt afgebakend. Je zorgt best ervoor dat je het formaat hebt van een staande of liggende A4. Daarna klik je op het printicoontje en wordt de geselecteerde printzone afgedrukt. De ervaring leert ons dat je de beste printkwaliteit hebt met een liggende A4.

Mijn dossier

Genealogie Schilde biedt de mogelijkheid om dossiers aan te maken (bv. per familietak of per soort onderzoek). In dergelijk dossier kan je geselecteerde akten/beelden onderbrengen. Het is niet nodig om vooraf een dossier aan te maken. Dit kan je doen op het moment dat je een akte in de viewer hebt die je in een dossier wilt stoppen. Hoe ga je te werk? Rechtsboven de viewer naast het printicoontje, staat het icoontje 'Bestand toevoegen aan Mijn Dossier''. Door erop te klikken start je de procedure om een dossier aan te maken en de akte aan een bestaand of nieuw dossier toe te voegen. Hierbij heb je de mogelijkheid om elke geselecteerde akte een eigen naam of code te geven. Hou er rekening mee dat indien een akte over twee pagina's/beelden is verspreid, dat je beide beelden moet opslaan om de volledige akte in je dossier te hebben.